Με αφορμή το νέο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, στη διάρκεια ομιλίας του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.

«Να μην νομίζουν ότι διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου.  Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις. Όπως χαλάσαμε με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” και τώρα με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας, έτσι θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων.

Η δική τους παλληκαριά φτάνει μέχρις ότου να δουν το στρατό μας, τα πλοία μας και τα αεροσκάφη μας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δουλειά δεν γίνεται τραβώντας μυστικά φωτογραφίες βράχων από μακριά, με συμφωνίες που δεν έχουν καμιά ισχύ και με μεταφορά γεωτρύπανων στην περιοχή».

«Μας προβληματίζει η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως παρακολουθούν πάρα πολύ στενά την κατάσταση και παρά τον προβληματισμό τους για τη στάση της Τουρκίας, δεν επιθυμούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».