Όπως έγινε γνωστό, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Το σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες μέρες αφού σύμβουλος του Ερντογάν είχε απειλήσει πως οι Τούρκοι θα σπάσουν τα χέρια και τα πόδια όποιου Έλληνα τολμήσει να πατήσει το πόδι του στα Ίμια. 
 
Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν, που διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, διαμήνυσε πως η αύξηση της έντασης δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εξέλιξη της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και των Ευρωπαίων επικεφαλής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόνταλντ Τουσκ στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
 
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής», καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη Δευτέρα τις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, καλώντας την να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που δημιουργεί εντάσεις, και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, στον απόηχο των προκλητικών τουρκικών κινήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.