«Η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει, το μόνο που περιλαμβάνει είναι επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του Παναγιώτη Κουρουμπλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Σπυράκη και πρόσθεσε ότι η ΝΔ επιθυμεί να έρθουν «όλα στο φως» και γι’ αυτό είναι θετική στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής  για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Υπογράμμισε πως  η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους». Παράλληλα, κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου, στην υπόθεση αγοραπωλησίας βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία.

Νέες αναφορές για κουκουλοφόρους

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, αμφισβήτησε και πάλι την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων και συνέχισε το αφήγημα της ΝΔ περί κουκούλας. «Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες είναι ψευδομάρτυρες και αυτός που τους έβαλε είναι κάποιος υπουργός, τότε θα βγάλουν τις κουκούλες για να αποδειχθεί;».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής η πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα. Με βάση την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχουν αδικήματα».

«Τυγχάνει εύνοιας ο Κουρουμπλής»

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως είναι παράδοξοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς απουσιάζει  η διερεύνηση της περιόδου της υπουργίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Μόνο ο κ. Κουρουμπλής τυγχάνει της εύνοιας αυτής. Η μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου στην αρχή της υπουργίας του οδήγησε στη μη μείωση των τιμών».

Αναφέρθηκε στη  διαρροή στοιχείων της δικογραφίας στην εφημερίδα Documento, λέγοντας ότι το αποδεικτικό υλικό στηρίζεται σε εικασίες και υποθέσεις και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία με βάση φήμες.