Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομόλογου του, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς όπου συμφωνήθηκε «η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Τέλος συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου
 
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγορεί την Ελλάδα πως επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και που αναφέρει πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία όξυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε, σημειώνοντας: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», ενώ επισήμανε ότι «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

 

Ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ

 
Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στην Άγκυρα, εκπρόσωπος των ΗΠΑ κάλεσε τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης αφού πρώτα επικαλέστηκε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν θεσπίσει μηχανισμό για επίλυση τέτοιων θεμάτων.

 

Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία

 
Από πλευράς της, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας από τη χώρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.
 
«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. 
 

Ο Γερμανικός Τύπος για τα γεγονότα

 
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την ένταση που επικρατείστην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κύπρος με στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή.
 
«Επεισόδιο στη Μεσόγειο – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Κύπρο», γράφει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Το Spiegel Online κάνει λόγο για «επόμενο γύρο στη διαμάχη γύρω από τη (σχεδιαζόμενη) εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό, παραθέτοντας τις επίμαχες δηλώσεις του τούρκου ηγέτη με αποδέκτες την Αθήνα και τη Λευκωσία.
 
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η διαμάχη για το αέριο μπροστά από την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη». Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης τονίζει ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και η Ε.Ε., με την Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Κύπρου, ενός μέλους της Ε.Ε., και ενεργεί σαν να έπρεπε στο παρελθόν η Γερμανία να είχε ρωτήσει τη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη πριν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα», σχολιάζει το δημοσίευμα.
 
 «Ο Ερντογάν σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», γράφει η Welt. Η ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι «στη διαμάχη γύρω από την αναζήτηση φυσικού αερίου μπροστά στα κυπριακά παράλια και σε νησιά του Αιγαίου η Τουρκία απηύθυνε προειδοποίηση στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις (σ.σ. ΕΝΙ)».