Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών επινόησε μία συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, πίσω στο 2006, κατά την οποία μάλιστα, όπως ο ίδιος υποστήριξε, τον άκουσε να μιλάει για την στρατηγική του για την οικοδόμηση μιας «Μεγάλης Ρωσίας».
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολλανδικής Βουλής την Τρίτη, ο Χ. Ζέλστρα πήρε τον λόγο για να αναφερθεί στο «μεγαλύτερο λάθος» της καριέρας του, και να ανακοινώσει την παραίτησή του στον βασιλιά. Ο ίδιος ομολόγησε πως έχει πει ψέματα αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πούτιν, και αναγνώρισε πως εξαιτίας αυτής της πράξης του, κινδυνεύει να πληγεί το έργο του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Όπως παραδέχτηκε, στην υποτιθέμενη συνάντηση δεν είχε καν βρεθεί, ομολογώντας πως «δανείστηκε» την ιστορία από μία πηγή που είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση.
 
«Ζούμε σε μια χώρα όπου η αλήθεια μετράει. Για αυτό δεν βλέπω καμία άλλη επιλογή πέραν της παραίτησης» δήλωσε ο Ζέλστρα, που δεν πρόλαβε να συμπληρώσει τέσσερις μήνες στη θέση του υπουργού. «Το γραφείο (σ.σ. του υπουργού Εξωτερικών) πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
 
Ο Ζέλστρα έγινε έτσι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε που παραιτείται, σημειώνοτας ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση που για να σχηματιστεί πήρε πολλούς μήνες διαπραγματεύεσων, από τον Μάρτιο του 2017 και τις γενικές εκλογές.
 
Σημειώνεται μάλιστα πως η παραίτησή του αυτή, συνέπεσε με προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ρωσία, και επαφές με τον ομόλογό του, το οποίο και τελικά αναβλήθηκε.