Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv, ο Μοσκοβισί απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

«Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να βρούμε λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τον τρόπο για την ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί βαρίδι για τους έλληνες πολίτες. Αυτό αποτελεί κομμάτι που συνδέεται με το επιτυχές κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο αποδεικνύει ότι έχουμε ένα πλάνο ανάπτυξης ελληνικής ιδιοκτησίας. Η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με το πρόγραμμα εποπτείας που θα ακολουθήσει».

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Όπως τόνισε «δεν πρέπει να προκύψει τίποτα που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι απαραίτητο». Παράλληλα, δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να προκύψει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι «εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα».


Αδειάζει τον Στουρνάρα

Η τοποθέτηση Μοσκοβισί περί μη αναγκαίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έρχεται σε αντίθεση με την προ ημερών τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα, που έχει ταχθεί υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), υποστήριξε πως η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.