«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτροφυλακής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».


 

Εστιάζοντας στον κρίσιμο, όπως υποστήριξε, για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την FRONTEX, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ' όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». 
 
Τέλος, αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΛΣ στο Προσφυγικό. «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.