Ο Τίλερσον πρόκειται να δειπνήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Είτε θα τις βελτιώσουμε, είτε θα καταρρεύσουν εντελώς», είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Τσαβούσογλου.

Και η Ουάσινγκτον όμως  παραδέχεται ότι «Η συζήτηση προμηνύεται δύσκολη», κάνοντας μνεία ότι «η τουρκική ρητορική» είναι «πολύ φλογερή»,  αναφορικά με την κρίση στη Συρία  και με άλλα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν περίοδο έντασης, λόγω της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν και των τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων, που υποστηρίζονται από αμερικανικές δυνάμεις. Χθες ο Τίλερσον σημείωσε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», στέλνοντας όμως παράλληλα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση στην Αφρίν αποπροσανατολίζει τη μάχη κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Αφρίνμ έχει αποσπαστεί η προσοχή από τη μάχη για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, καθώς οι δυνάμεις έχουν κατευθυνθεί προς την Αφρίν. Είμαστε σε συζητήσεις με το σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι επιδράσεις έχει αυτό στην αρχική μας αποστολή που είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αναλυτές θεωρούν ότι η επίσκεψη Τίλερσον είναι μια προσπάθεια αποτροπής της ρήξης στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη διορίσει πρέσβη στην Άγκυρα κι ότι δεν δείχνει σημάδια διάθεσης να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις αναφορικά με την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους -πολύτιμους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS.