Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις συμφώνησαν με την κυβέρνηση της Δαμασκού να εισέλθει ο συριακός στρατός στο Αφρίν, που ελέγχεται από το YPG, ώστε να συνδράμουν στην απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων.
 
Παρά τις διαφωνίες τους για το μέλλον της Συρίας, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και το YPG αποφάσισαν να αποκρούσουν από κοινού τις τουρκικές επιθέσεις, ξεχνώντας για λίγο τις συγκρούσεις που είχαν κατά περιόδους.
 
«Οι λαϊκές δυνάμεις θα μπουν στο Αφρίν μέσα σε λίγες ώρες», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στο Χαλέπι, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

«Εάν ο συριακός στρατός πλησιάσει το YPG για ‘’εκκαθάριση’’ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν το κάνει για να προστατεύσει το YPG τότε κανείς δε θα μπορέσει να σταματήσει τους τούρκους στρατιώτες» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τον προηγούμενο μήνα η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στο Αφρίν με στόχο την πολιτοφυλακή του YPG, την οποία βλέπει ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με ένοπλες εξεγέρσεις στην Τουρκία.
 
Λίγο πιο πρόσφατα μάλιστα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  αλλά και οι συριακές κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν πως η Τουρκία  εξαπέλυσε επίσης επίθεση με δηλητηριώδες αέριο σε χωριό στα βορειοδυτικά του Αφρίν με αποτέλεσμα να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε έξι ανθρώπους, κάτι που ωστόσο η Τουρκία αρνείται.