Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας, μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών δεσμεύσεων. «Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα».

Υποστήριξε ότι «οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόσο μέχρι το τέλος του μνημονίου όσο και μετά από αυτό».

Πάει πίσω η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Eurogroup δε θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα καθώς εκκρεμούν δύο βασικά προαπαιτούμενα. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η πρόοδος στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δις. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα τον Φεβρουάριο, λιγότερο από έξι μήνες πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.


Δεν ανησυχεί ο Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ επισήμανε πως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Τόνισε πως το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό «για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας» και πρόσθεσε ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.