Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τουλάχιστον 71 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας στην Ανατολική Γκούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το καθεστώς βομβαρδίζει σφοδρά την Ανατολική Γκούτα ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης» δήλωσε  ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.


Μετρώντας πτώματα αμάχων

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 200 άμαχοι, ανάμεσα τους δεκάδες παιδιά, είχαν  χάσει τη ζωή τους στη Γκούτα,  λόγω των βομβαρδισμών της συριακής αεροπορίας που είχαν ως στόχο να πλήξουν αντικυβερνητικούς μαχητές. Παρά την επιθυμία του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός διάρκειας ενός μήνα για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή είναι μη ρεαλιστική.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρξαν και δεκάδες παιδιά. Άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή έκαναν λόγο για δραματικές συνθήκες. «Η Γκούτα έχει πνιγεί στο αίμα» δήλωσε ένας από τους γιατρούς που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ δημοσιογράφος που καλύπτει τα γεγονότα και κατάγεται από την πόλη Δούμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή ασφαλές μέρος. Έχουμε γίνει μια πόλη φαντασμάτων, όπου και αν περπατήσεις μυρίζεις το αίμα και τον θάνατο».