Ο Μ. Ντράγκι άσκησε έντονες πιέσεις για την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν την έναρξη του Eurogroup της Δευτέρας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες θα ξεκινήσουν και επίσημα από τις 21 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα των δανειστών επιτάσσει να γίνουν τουλάχιστον 7.000 πλειστηριασμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αποτελούν τα προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και μπλοκάρουν την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. σύμφωνα με πληροφορίες του Bloοmberg. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων.


Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ επισήμανε πως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Τόνισε πως το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό «για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας» και πρόσθεσε ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.


Ικανοποίηση Σεντένο

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τήρηση των μνημονιακών μέτρων και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε ό,τι της έχει ζητηθεί. «Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω ανάρτησης στο twitter.

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόσο μέχρι το τέλος του μνημονίου όσο και μετά από αυτό» και ζήτησε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, όπως και στο νομικό σύστημα της χώρας μας. Υπογραμμίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσία διοίκηση. «Θα είναι κρίμα εάν η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα χαλαρώσει καθώς φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.