Εβρισκόμενος στο Κόσσοβο για την εορταστική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία, ο Έντι Ράμα δήλωσε «η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια».
 
Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης πως «το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος».
 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε στην ομιλία του ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον κοσοβάρο – αλβανό επικεφαλής του LDK, Αβντουλλάχ Χότυ, να χαρακτηρίζει ως ασεβείς τις δηλώσεις του Έντι Ράμα, σύμφωνα με αλβανικά μέσα.
 
«Η πρόταση του Έντι Ράμα για έναν κοινό πρόεδρο δείχνει έλλειψη σεβασμού για τις φιλοδοξίες των Κοσοβάρων για ένα ανεξάρτητο κράτος, ενσωματωμένο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο Χότυ.