Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετήσει δέκα κάλπες στην ψηφοφορία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση “πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη”. Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης», ενώ τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα».

Παρά τα παραπάνω, ο ίδιος υποστήριξε πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «όλα στο φως», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδοσε ο ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει τρία σενάρια κατά την ψηφοφορία. Το πρώτο θέλει να ζητεί και ενδέκατη κάλπη για το όνομα του υπουργού Ναυτιλίας και πρώην υφυπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, το δεύτερο να αποχωρεί από τη Βουλή, και το τρίτο να παραμένει κατά την ψηφοφορία αλλά να δηλώνει «παρών».

Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να δεχθούμε δέκα κάλπες

Την ίδια ώρα, αντίθετη στις δέκα κάλπες δήλωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς στην τηλεόραση του ίδιου ομίλου, χαρακτηρίζοντας «θεσμικό πραξικόπημα» μία τέτοια εξέλιξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι, την προανακριτική επιτροπή.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Λίγη ώρα νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «σκευωρίες» της κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε πως κανείς δεν αμφιβάλει ότι είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και πρέπει και στη χώρα μας να διερευνηθεί, συνδέοντάς ωστόσο της διερεύνηση της υπόθεσης με το Μακεδονικό. «Την ώρα, όμως, που γίνεται το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας, την επομένη τρέχει ο κ. Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο και βλέποντας ο κ. Τσίπρας τις δημοσκοπήσεις μετά το συλλαλητήριο τώρα σπεύδει να αποπροσανατολίσει τον λαό» επισήμανε ο Β. Κικίλιας.

Μήνυση και από Άδωνι

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης, ήταν η σειρά του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, να κινηθεί νομικά κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, στα βήματα του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε μήνυση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία;

«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή, η οποία αποφάσισε διαβάζοντας και υλοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής. Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε η Ρ. Σβίγκου, παρατηρώντας πως υπάρχουν και δημοσιεύματα, που θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να αντιπροτείνει να στηθεί μία κάλπη για όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, επειδή στις δέκα κάλπες φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε ένα από αυτά.

«Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οι πολίτες να ξανααποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγo για «πρωτοφανή τρόπο», με τον οποίο πολιτικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. «Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης -στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ.Σαμαράς- ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI. Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους» τόνισε.

«Από την πρώτη στιγμή» συνέχισε η Ρ. Σβίγκου «μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» διαβεβαίωσε.