Τρία εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της Navtex στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ το θέμα

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να θέσει την παράνομη τουρκική Navtex o Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

 
Επιπλέον, μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης όπου τον ενημέρωσε για τις τελευταίος εξελίξεις.