Το αιματοκύλισμα των αμάχων στην περιοχή της Γούτα δεν έχει τέλος, καθώς ήδη από την Κυριακή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι από επιθέσεις της συριακής αεροπορίας.  Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών εντός ενός 48ωρου, μετά τη χημική επίθεση στην ανατολική Γούτα από το 2013, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Ο Αντ. Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως αυτές που αφορούν την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός του.
 
«Σχεδόν 400.000 άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα υπομένουν αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς», σημείωσε ο Ντουζαρίτς. «Πολιορκημένοι από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι κάτοικοι της Ανατολικής Γούτας ζουν υπό ακραίες συνθήκες και υφίστανται υποσιτισμό», συμπλήρωσε.
 
Ο Αντ. Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι η Ανατολική Γούτα είχε οριστεί ως μια από τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη συμφωνία για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, τρία κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία, και προέτρεψε όλες τις πλευρές να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις τους ως προς αυτό», είπε ακόμα ο Στεφάν Ντουζαρίτς.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες, ώστε να επιτραπούν τόσο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι απολύτως αναγκαία επειγόντως, όσο και διακομιδές τραυματιών και ασθενών.