Ο Ιβάνοφ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση που κρατάει η Τουρκία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και κούνησε το δάκτυλο προς την ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο το να θίγεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της γειτονικής χώρας, αλλά ζητήματα όπως το Σύνταγμα, η ταυτότητα και η γλώσσα.

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011.

Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

«Θα πεθάνουμε πριν αλλάξουμε στάση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει σε καμία περίπτωση.

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Η συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε την Τετάρτη με την γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ δήλωσε «πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που υπάρχει κίνηση στις διαβουλεύσεις» και πρόσθεσε πως τελευταία 10 χρόνια η λύση δεν έχει υπάρξει τόσο κοντά και θα ήταν εξαιρετικό εάν οι εναπομένουσες δυσκολίες μπορούν να γεφυρωθούν».

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος την Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο και την ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για οριστική λύση με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας.