Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια της, καθώς η κυβέρνηση έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών τα τελευταία 2,5 χρόνια. «Αυτό φάνηκε σε επίπεδο αγορών, θεσμών και Eurogroup. Έχει βέβαια να κάνει και με αδιάσειστα δεδομένα (hard facts), όπως το γεγονός ότι πετύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Και ασφαλώς δεν θα υποτιμήσω τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός. Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη».


Μετά το Πάσχα το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, δεσμεύθηκε πως αυτό θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα. Υποστήριξε πως αλλάζουν τον συνολικό σχεδιασμό και προχωρούν σε άλλου τύπου διακυβέρνηση.

«Υποσχεθήκαμε να παρουσιάσουμε το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Απρίλιο, μετά το ελληνικό Πάσχα. Στη συνέχεια νομίζω ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Θα είμαστε έτοιμοι για τη συζήτηση αυτή. Είμαστε σε φάση επεξεργασίας του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας, και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο.

Είναι έργο που εξελίσσεται συνεχώς. Παλιά πολλά κονδύλια πήγαιναν σε μεγάλα έργα υποδομής (το 80%), τώρα επενδύουμε πιο πολύ στις ΜΜΕ. Αλλάζει ο συνολικός σχεδιασμός, πρόκειται για άλλου τύπου διακυβέρνηση, διότι εμείς δεν ακολουθούμε τη λογική του πελατειακού συστήματος, αλλά συγκεκριμένους κανόνες που προσφέρουν απόλυτη διαφάνεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».


«Θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους και χωρίς το ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πως η ελάφρυνση θα υπάρξει ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιοπιστία της Ελλάδας». Αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας «πως δεν είναι τρόπος αυτός να κυβερνάται η Ευρώπη. Είναι όμως αλήθεια ότι εάν είχε σχηματιστεί νωρίτερα και λειτουργούσε πλήρως η κυβέρνηση στη Γερμανία, πολλά θέματα θα είχαν προχωρήσει γρηγορότερα».

«Υπερβολικά απαισιόδοξοι Ρέγκλινγκ και Ντράγκι»

Αναφερόμενος στη μη καταβολή της υποδόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων και τις αντιδράσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αλλά και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας μετά το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, υποστήριξε πως εμφανίστηκαν υπερβολικά απαισιόδοξοι.

«Χθες στο Eurogroup έγινε συζήτηση για το ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και νομίζω ότι τόσο ο Ντράγκι, όσο και ο Ρέγκλιγκ ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι. Εγώ υποστήριξα ότι δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, η έκδοση τα πήγε εξαιρετικά, ότι ήταν επιτυχημένη. Υπήρξε πολύ φιλική συζήτηση πάνω σε αυτό.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δη επί της ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών που προβλέπεται να διασφαλιστεί. Εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό απ΄ όσο θα έπρεπε. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον».