Μετά από συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ο Ακιντζί επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά με αφορμή το θέμα της γεώτρησης της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου» και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ δέχτηκε παρενόχληση από τουρκικά πλοία, στην προσπάθεια του να φτάσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση φυσικού αερίου.

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο, τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τα κυπριακά κόμματα

O πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε την Τετάρτη με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση, το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει ομόφωνα τις τουρκικές ενέργειες.

«Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση».