Μιλώντας από τη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξη του για τη στάση βουλευτών της αντιπολίτευσης που κάνουν μονίμως λόγο για σκευωρία και δεν παίρνουν την πολιτική ευθύνη σχετικά με τα χρήματα που κόστισε στον ελληνικό λαό η επί χρόνια σπατάλη και κακοδιαχείριση στον τομέα της Υγείας.

«Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο. Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό;

Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι' αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας. Πολιτική ευθύνη υπάρχει;».


Αναζητείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι αντί να κάνει την υπέρβαση και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που αντιστοιχεί στην παράταξη του, διάλεξε τη διχαστική ρητορική περί πολιτικής δίωξης.

«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Κε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση.

Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης.

Εκθείασε τους Παπανδρέου και Καραμανλή

Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκθείασε τη στάση που τήρησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1989 στην υπόθεση Κοσκωτά, αλλά και τη στάση του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση Βατοπεδίου το 2008, όπου «δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους».


«Δεν τα φάγαμε μαζί»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος που χαρακτηριζόταν «από αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμό και αλαζονεία» και τόνισε ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού τα έφαγε μια πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της.

«Η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας “Μαζί τα φάγαμε”. Ε, λοιπόν σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε.

Τα έφαγε μια πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών. Τα ονοματεπώνυμα της, αν ενδιαφέρεστε θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».