Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Δ. Βίτσας δήλωσε ότι «αν οι Τούρκοι υπερβούν τα όρια, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές» σε σχέση με το περιστατικό εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό σκάφος προ ημερών. «Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, θα το χειριστούμε με βάση την σπουδαιότητά του και αν υπερβεί τα όρια θα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Ο κόσμος δεν πρέπει να εκφράζει και να έχει ανησυχία. Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα και όσον αφορά στην στρατιωτική της ισχύ, σε επίπεδο Ευρώπης και περιοχής είναι πάρα πολύ ισχυρή».

«Κανείς δεν μας αμφισβητεί με στρατιωτικό τρόπο»

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, σχετικά με επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων το 1996, ο Δ. Βίτσας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα κάθε πρόκληση. Εκτίμησε ότι κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει με στρατιωτικό τρόπο την κυριαρχία της χώρας.

«Δεν είχαμε “Ιμια 2”, δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, είναι, ήταν και παραμένουν ελληνικά, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο», επεσήμανε εν συνεχεία. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ήταν ενήμεροι από το πρώτο δευτερόλεπτο και ο κ. Τσίπρας έδωσε κατευθύνσεις εκείνο το βράδυ.

Είναι πολύ συγκεκριμένες οι εντολές και στα τρία σώματα για το πώς διαχειρίζονται τα ζητήματα έως ορισμένο σημείο, από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλες εντολές που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα. Κανείς δεν τολμάει στην πραγματικότητα να αμφισβητήσει με στρατιωτικό τρόπο την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις δυνατότητές μας».

«Είμαστε πάντα εκεί για την Κύπρο»

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου που ανάγκασε την ιταλική εταιρία ΕΝΙ να σταματήσει τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο, ο Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στον χώρο.

«Εμείς στηρίζουμε την Κύπρο και την κυβέρνησή της, η οποία λέει ότι το σχέδιό μας προχωράει. Είμαστε πάντοτε εκεί, δεν έχουμε λείψει ποτέ. Πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι την ευθύνη για όλη αυτή την περιοχή την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».