Όπως αναφέρει το Reuters, τουλάχιστον 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί στην ανατολική  Γούτα της Συρίας από την Κυριακή, ενώ την Τετάρτη πέθαναν τουλάχιστον 38 άνθρωποι. 400.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή, όπου τα περισσότερα σπίτια έχουν βομβαρδιστεί και καθημερινά τελειώνουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

«Περιμένουμε τη σειρά μας να πεθάνουμε, μόνο αυτό μπορώ να πω. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ πέρα ζούνε πλέον σε καταφύγια. Πέντε και έξι οικογένειες αναγκάζονται να χωρέσουν σε ένα σπίτι. Δεν υπάρχει φαγητό, ούτε μπορούμε να βρούμε καταστήματα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters 22χρονος σύζυγος και πατέρας, Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ.

Για την κατάσταση συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον γγ Αντόνιο Γκουτέρες να ζητά άμεση παύση των εχθροπραξιών «Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ωστόσο εξέφρασε την απαισιοδοξία του. «Ελπίζω να καταλήξει αλλά είναι δύσκολο. Είναι εξαιρετικά επείγον», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Οι βομβαρδισμοί στη Γούτα έχουν ξεκινήσει από τις 18 Φεβρουαρίου. Η πολεμική αεροπορία της Συρίας βομβαρδίζει καθημερινώς την περιοχή, που θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα προπύργια των μαχητών της αντιπολίτευσης.