«Τόσο εγώ όσο και οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας και δεν θα μας κάμψει οποιαδήποτε απρόκλητη και δόλια επίθεση», προσθέτει η Μαρία Παπασπύρου, που στην απάντηση της τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πορίσματα για την απώλεια της μικρής Μελίνας Παρασχάκη αλλά ενημερωτική έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας», όπως επίσης και ότι «δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από οποιονδήποτε για τη διεκπεραίωση, μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι η η Μαρία Παπασπύρου «κρατάει στα συρτάρια της πόρισμα για το θάνατο του 4χρονου κοριτσιού», ένα πόρισμα που αποδεικνύει ότι «ξαδέρφη του κ. Πολάκη ευθύνεται για το θάνατο του κοριτσιού στην Κρήτη».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε επίσης στη Βουλή ότι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ότι αρνείται να ελέγξει καταγγελίες εργαζομένων για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε αυήν την κατηγορία, η Μαρία Παπασπύρου απαντάει ότι «αυτό είναι καταφανώς ψευδές, καθώς κάθε σχετική καταγγελία που έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία του ΓΕΔΔ και αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαβιβασθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ στη συνέχεια μετά από παραγγελία του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει εκδοθεί εντολή Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης σε νέο μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΓΕΔΔ και του ΣΕΥΥΠ στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου. Η εντολή αυτή έχει εκδοθεί από τις 12-12-2017.»

Η πλήρης απάντηση της ΓΕΔΔ είναι η ακόλουθη:

«Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή τα σχόλια στο πρόσωπό μου αποτελούν εμφανή προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της σημασίας του έργου μας.

Έγινε μεταξύ άλλων αναφορά σε υπόθεση που ερευνάται όχι από την Υπηρεσία του ΓΕΔΔ αλλά λόγω αρμοδιότητας από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Ο ΓΕΔΔ παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης και της πειθαρχικής διαδικασίας από το 2016 καθώς αναμένονται οι πειθαρχικές αποφάσεις. Από ενημέρωση που είχαμε από τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ σχετικά με την διενέργεια έρευνας για το θάνατο της τετράχρονης στο ΓΝ Ηρακλείου προκύπτει ότι:

α. Δεν υπάρχουν πορίσματα για την απώλεια της μικρής Μελίνας Παρασχάκη αλλά ενημερωτική έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας, η οποία αναμένεται να παραληφθεί από τον ΓΕΔΔ τις επόμενες ημέρες, και δεν εκδόθηκε νωρίτερα λόγω της αναμονής των αποφάσεων των Πειθαρχικών Οργάνων που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης και προκειμένου να διαβιβαστούν και αυτές στην αρμόδια Εισαγγελία που ερευνά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων.

β. σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από οποιονδήποτε για τη διεκπεραίωση, μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν «ελέγχει» άμεσα το ΣΕΥΥΠ καθώς σε αυτό προΐσταται Γενικός Επιθεωρητής που εκδίδει τις εντολές και παρακολουθεί τις υποθέσεις των Επιθεωρητών του. Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ κοινοποιούνται κατά νόμο στην Υπηρεσία του ΓΕΔΔ και τότε μόνο αν σε αυτά διαπιστωθούν ελλείψεις μπορεί να διαταχθεί επανέλεγχος.

Πέραν του παραπάνω θέματος, έγινε αναφορά στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε υποτιθέμενα ανέλεγκτες καταγγελίες για ζητήματα διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν στο τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι καταφανώς ψευδές, καθώς κάθε σχετική καταγγελία που έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία του ΓΕΔΔ και αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαβιβασθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ στη συνέχεια μετά από παραγγελία του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει εκδοθεί εντολή Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης σε νέο μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΓΕΔΔ και του ΣΕΥΥΠ στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου. Η εντολή αυτή έχει εκδοθεί από τις 12-12-2017.

Τέλος, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου πολιτικών προσώπων. Η απρόκλητη στόχευση προσώπων και Υπηρεσιών και η αναπαραγωγή ψευδών γεγονότων οδηγούν στον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά θέματα που ελέγχουμε και αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας και φόβου. Τόσο εγώ όσο και οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας και δεν θα μας κάμψει οποιαδήποτε απρόκλητη και δόλια επίθεση».