Το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρόκειται να θέσει το ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης και αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί επίσης στις επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου, ιδιαίτερα σημαντικά αναμένεται να είναι η συνάντησή του Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, όπου θα συζητήσουν για την απόσυρση του γεωτρύπανου της εταιρίας ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις τουρκικές παρενοχλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ δέχτηκαν παρενόχληση από τουρκικά πλοία, στην προσπάθεια του να φτάσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κύπρου για αναζήτηση φυσικού αερίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να ανακοινώσει πως θα μετακινήσει το γεωτρύπανο στο Μαρόκο. Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει πως πρόκειται για «διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας».


Δεν επιτρέπει «μονομερείς ενέργειες» στην Κύπρο η Τουρκία

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά πολεμικά, εδώ και δύο εβδομάδες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό τελικά να αποχωρήσει, προσωρινά όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου για την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα.

Κληθείς να απαντήσει για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή ο κ. Σπίνα απέστειλε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Ο επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι διεμήνυσε από το Μιλάνο: «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε». Ο επικεφαλής της ENI πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση», είπε.

Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η διάτρηση στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί εάν τα τουρκικά ναυτικά σκάφη συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο.

Τόνισε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προγραμματισμένες διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένη αντίδραση από Ε.Ε. ζητεί ο Τουσκ

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα, ο Ντόναλντ Τουσκ φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Τουσκ αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα σήμερα, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου.