«Υπάρχει θέμα και σήμερα μίλησα με μια εταιρεία που έχει πάρα πολλές ελλείψεις. Μου έλεγαν ότι στα μέσα του Μαρτίου θα φέρουμε το ένα φάρμακο, στα τέλη Μαρτίου το άλλο και μερικές ορμόνες κλπ. Είναι κάποια φάρμακα πολύ σημαντικά για να μην σας μιλήσω για τις αντιθρομβωτικές ενέσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής.
 
«Αυτά τα πράγματα οφείλονται στην κακή λειτουργία του κράτους. Υποχρεούται βάσει νόμου ο ΕΟΦ να καλύπτει την ελληνική αγορά αν κάποια εταιρεία δεν φέρνει ένα φάρμακο είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Υποχρεούται ο ΕΟΦ να ερευνήσει και να δει από ποιες χώρες πρέπει να το αγοράσει. Ξέρετε γιατί δεν το κάνει; Γιατί πχ ένα φάρμακο έχει δύο ευρώ αλλά αν ψάξει να το βρει σε ευρωπαϊκή χώρα ο ΕΟΦ για να το φέρει θα ζητήσει 12 ευρώ. Αυτή είναι η ιστορία. Όταν παράγουν οι εταιρείες ένα προϊόν, θα το δώσουν καταρχήν στις χώρες που είναι υψηλή η τιμή του και στις χώρες που είναι πιο χαμηλή η τιμή του, θα το δώσουν αν περισσέψει κάτι», πρόσθεσε ο Κ. Λουράντος.
 

«Εάν το άνοιγμα ήταν καλό θα το είχαν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

 
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΦΣΑ επέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, τονίζοντας πως «αυτό που αποφάσισε χθες το ΣτΕ υπάρχει εδώ και περίπου δύο χρόνια και κάποιοι το έχουν εκμεταλλευτεί για να δώσουν τα φαρμακεία τους σε κάποιους που είχαν λεφτά και να επιβιώσουν και εκείνοι με έναν απλό μισθό».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως καταναλωτικό προϊόν, και πρόσθεσε με νόημα για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού πως «αν ήταν καλό , θα το είχαν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το φαρμακείο δεν είναι σούπερ μάρκετ. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να είναι στα χέρια του κεφαλαίου, κατά 70,80,905 που ενδιαφέρεται μονό να πουλήσει κάτι που έχει μεγάλο κέρδος».
 
Επίσης, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών απάντησε αναφορικά με τις λίστες των γιατρών που δωροδοκήθηκαν από τη Novartis και σε ερωτήσεις για την ύπαρξη ονομάτων φαρμακοποιών, πως «οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν άρα δεν συμμετέχουν στην προώθηση των σκευασμάτων με κανέναν τρόπο», για να προσθέσει ωστόσο πως είναι σε θέση να γνωρίζουν από μία συνταγή εάν συνταγογραφεί μόνο μια συγκεκριμένη εταιρεία.
 
«Άλλοι συνταγογραφούν και ορίζουν το φάρμακο που πρέπει να πάρει ο ασθενής» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως οι φαρμακοποιοί όταν βλέπουν μια συνταγή γιατρού, μπορούν να καταλάβουν πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, όπως εάν όλα τα σκευάσματα προέρχονται από μια συγκεκριμένη εταιρεία.