Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Φ. Μογκερίνι και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή  συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίου. Η Μογκερίνι υποστήριξε πως βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων, εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνει η Άγκυρα στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών.

Στη συνάντηση έγινε λόγος και για το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ, με τη Μογκερίνι να τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας που θα κάνει την επόμενη βδομάδα στα Δυτικά Βαλκάνια με τον Γιούνκερ, θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, αλλά με την προϋπόθεση της επίλυσης των διμερών προβλημάτων. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο – κλειδί για τα συμφέροντα της Ένωσης στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο Α. Τσίπρας ελιχε συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε πως συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην εξεύρεση λύσης για την ονομασία της χώρας. Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να βρεθεί λύση μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ υποστήριξε ότι μία λύση θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την ονομασία μέχρι τον Ιούνιο. «Θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας».