Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νόερτ, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα ανοίξουν τη νέα τους πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο και έκανε λόγο για αμερικανικό ενθουσιασμό. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα και προσμένουμε με ανυπομονησία για τα εγκαίνια του Μαΐου», δήλωσε η Νόερτ σύμφωνα με το Reuters.

Η πρεσβεία θα εγκατασταθεί στο κτίριο όπου στεγάζονται οι προξενικές υπηρεσίες στην Ιερουσαλήμ προτού μεταφερθεί σε διαφορετικό κτίριο έως τα τέλη του 2019 και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν τον χώρο όπου θα μετεγκατασταθεί η μόνιμη πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Τα εγκαίνια της πρεσβείας θα συμπέσουν με την 70η επέτειο του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ΕΕ εξέφρασε την αντίθεση της με τις αμερικανικές βλέψεις. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε πως η Ένωση υποστηρίζει το αίτημα της Παλαιστίνης σχετικά με το να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καλέσει τα κράτη – μέλη της Ένωσης να αναγνωρίσουν γρήγορα το Κράτος της Παλαιστίνης και είχε προσθέσει πως «θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αληθινή εταίρο και φίλη». Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή.