Ο υπουργός Ναυτιλίας και πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσε οποιονδήποτε έχει στα χέρια του έγγραφο του FBI ή της δικογραφίας που αφορά στη Novartis που αναφέρεται στο «Π.Κ. πρώην Υπουργός Υγείας», να το δημοσιεύσει. Επισήμανε πως εκτίθενται ανεπανόρθωτα όσοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.

«Επί μία εβδομάδα η παραπληροφόρηση τροφοδοτεί τη δημόσια κοινή γνώμη ότι σε έγγραφο του FBI υπάρχει η αναφορά “Π.Κ. πρώην Υπουργός Υγείας” . H μόνη αναφορά “Π.Κ. πρώην Υπουργός Υγείας” υπάρχει στο διαβιβαστικό έγγραφο της αρμόδιας εισαγγελέως που αφορά στη μηνυτήρια αναφορά των τριών Βουλευτών εναντίον μου. Όσοι επιχειρούν στο βωμό της ανθρωποφαγίας να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Προκαλώ οποιονδήποτε έχει στα χέρια του έγγραφο του FBI ή της δικογραφίας που αφορά στη Novartis που αναφέρεται στο “Π.Κ. πρώην Υπουργός Υγείας”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Κουρουμπλής παραδέχτηκε το πρωί της Παρασκευής πως «εγώ είμαι ο “Π.Κ.” που αναφέρει το έγγραφο του FBI». Τόνισε πως η αναφορά στο πρόσωπό του γίνεται για μια συνάντηση που έγινε σε ένα ξενοδοχείο στο πλαίσιο ενός συνεδρίου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε πρώτη φορά για την υπόθεση το 2014, όταν ο Μάριος Σαλμάς του είπε ότι οι Αμερικανοί ερευνούν τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας. «Μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στον χώρο των φαρμάκων και ότι το ψάχνουν οι Αμερικανοί. Δεν μου μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου είπε ότι ψάχνουν τη Novartis γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα».

Ο πρώην υπουργός Υγείας,  που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως δεν συμπεριλήφθηκε το όνομά του στους ελεγχόμενους για την υπόθεση των παράνομων πληρωμών αποκάλυψε ακόμη πως ο Μάριος Σαλμάς τον είχε ενημερώσει για τις έρευνες των Αμερικανών για τις πρακτικές της πολυεθνικής.

«Θεωρώ ότι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Ας μη βιαζόμαστε όμως» Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Ελλάδα αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το Δημόσιο.  «Από αυτή την ιστορία πρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα. Τι θα πάρει πίσω η Ελλάδα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες και τι θα διεκδικήσει η χώρα μας όσον αφορά στην παραγωγή των φαρμάκων» συμπλήρωσε ο υπουργός.