Μέσα σε ένα έντονο κλίμα αντιδράσεων για την οπλοκατοχή που προκάλεσε το πολύνεκρο περιστατικό σε λύκειο της Φλόριντα, ο αμερικανός πρόεδρος στην προσπάθεια του να τραβήξει τα βλέμματα αλλού στρέφεται για άλλη μια φορά κατά της Β. Κορέας εξαπολύοντας ανησυχητικές απειλές.
 
Σε έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων Ουάσινγκτον  – Πιονγκγιάνγκ, οι ΗΠΑ  ανακοίνωσαν μία σειρά από σκληρές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. «Σήμερα, επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί εναντίον μιας χώρας» υπογράμμισε την Παρασκευή ο Ντ. Τραμπ μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη CPAC των Αμερικανών συντηρητικών.
 
Ο Λευκός Οίκος έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι στόχος είναι να διακοπούν οι πηγές εισοδημάτων και πετρελαίου «που το καθεστώς χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις ένοπλες δυνάμεις».
 
Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,  στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται ένα πρόσωπο, 27 οντότητες και 28 πλοία που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σινγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομόρων.
 
Σε περίπτωση που οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με μια «φάση 2» χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. 
 
«Δεν νομίζω ότι θα παίξω ακριβώς αυτό το χαρτί. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Εάν οι κυρώσεις δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση 2» ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό «θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σκληρό πράγμα, ίσως πολύ, πολύ ατυχές για τον κόσμο. Ωστόσο ας ελπίσουμε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα».