Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «η απόφαση περιφρονεί την απόφαση του ΟΗΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και δείχνει πως οι ΗΠΑ επιμένουν να βλάψουν την ειρήνη».

Σε δήλωση που εξέδωσε, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως η απόφαση είναι «πολύ ανησυχητική» και «φανερώνει την επιμονή (της αμερικανικής κυβέρνησης) να καταστρέψει τις προϋποθέσεις για την ειρήνη».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ το Μάιο, αναγνωρίζοντας έτσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, ώστε να συμπέσει με την 70η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ιστορικό βήμα που πραγματοποιούμε» υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Δεκέμβριο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη σύνοδο κορυφής περισσότερων από 50 χωρών του OIC, κατά την οποία οι μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι σημαντικές διπλωματικές τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον σημειώνονται και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο θύλακα Αφρίν της Συρίας που κατέχουν κουρδικές δυνάμεις.  «Διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις ότι υπάρχουν απώλειες πολιτών… έχουν θέσει σε λειτουργία μια «μηχανή ψεύδους» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.