Οι επικεφαλής των δανειστών θα βρεθούν το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα για επαφές με το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, καθώς ξεκινά επισήμως η δ’ αξιολόγηση. 
 

Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο

 
Η πρώτη συνάντηση με τους Πίτερ Ντόλμαν – ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι – ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι – ESM, θα γίνει στις 15:00 με ατζέντα τα θέματα του τομέα της Ενέργειας. 
 
Θα ακολουθήσει στις 16:00 η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια στις 17:00 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη – θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες – και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξουν τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου -και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες- προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα 88 προαπαιτούμενα.
 
Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
 
Τα δάνεια που προβλέπεται να εκταμιευτούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος ανέρχονται συνολικά σε 18,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα 6,7 δισ. της γ’ αξιολόγησης.
 

«Απογοητευτική στο πεδίο της ανάπτυξης η Ελλάδα»

Την ίδια ώρα με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών ανησυχίες για την βιωσιμότητα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εκφράζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, καθώς αμφιβάλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας