Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ελάμβανε ως εξωκοινοβουλευτική υπουργός ποσό ύψους 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου. Η είδηση γίνεται ακόμη πιο προκλητική λαμβάνοντας υπόψη πως η εν λόγω υπουργός αποτελεί, μαζί με τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, δύο από τα πιο εύπορα μέλη της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας προχώρησε σε δήλωση, υποστηρίζοντας πως έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων, διαμηνύοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός.

«Ο πρωθυπρουργός εξέφρασε στην κυρία Αντωνοπούλου τη διαφωνία του» δήλωσε λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, την ώρα που μεταφέρονται σε δημοσιεύματα πλήθος αντιδράσεων, που φέρνουν ακόμα και εκτός κυβέρνησης την Ρ. Αντωνοπούλου.

Αναλυτικά, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αν. υπουργό (σ.σ. την Ρ. Αντωνοπούλου). Τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Και, από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη δική της τοποθέτηση».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το in.gr, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το άρθρο 25 στον νόμο του τρίτου μνημονίου (ν. 4336/2015), η επιδότηση ενοικίου που ίσχυε μέχρι το 2015 μόνο για τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα, συμπεριέλαβε και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης, και ισχύει για τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν δική τους κατοικία στην πρωτεύουσα, ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Διαβάστε τα σχετικά ΦΕΚ της έγκρισης του επιδόματος για την υπουργό:

Αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

«Αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, φέρεται να δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «αν είναι έτσι, υπάρχει θέμα».

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας το ως «μικροπολιτικό θέμα».  
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις μεταφέρονται και από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου, καθώς ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».

 «Καταδικάζω αυτή την ενέργεια», δήλωσε εξάλλου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, και σημείωσε «πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Θα πρέπει όλοι όσοι ασκούν πολιτική θα πρέπει να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί». «Δεν συμφωνώ με αυτή την πράξη. Ήταν σαφώς λάθος και δεν έπρεπε να γίνει», συμπλήρωσε.

«Χάθηκε και το φιλότιμο»

Το δημοσίευμα για το επίδομα ενοικίου της αναπληρώτριας υπουργού προκάλεσε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η εκπρόσωπος τύπου, Μαρία Σπυράκη έθεσε εμμέσως ζήτημα παραίτησης για τη Ρ. Αντωνοπούλου, σχολιάζοντας πως «χάθηκε το φιλότιμο».

Ολόκληρη τη δήλωση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ:

«H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. 
 
Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες. 
 
Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».