Ο ΣΕΒ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως επισημαίνουν, αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να συνεχιστούν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Στέκονται στο φιλικό κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

«Αυτό που προέχει για την οριστική και πετυχημένη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια είναι να μην ατονήσουν επ' ουδενί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοσθεί μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, η οικονομία δεν θα ανακάμψει και η χώρα μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν, με τόσο υψηλό κόστος, τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι στο μηνιαίο δελτίο του Ιανουαρίου για την οικονομία, ο ΣΕΒ είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, καθώς υποστηρίζουν πως μόνο έτσι θα διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος, να μην υπάρξει επιστροφή στις εσφαλμένες πολιτικές των χρόνων της πλασματικής ευημερίας με δανεικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης και την λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας. Αν η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν διατηρηθεί και ενισχυθεί, το σχέδιο για τη μετατροπή της χώρας σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων, κινδυνεύει να αποτύχει και η αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης να αποδειχθεί πρόσκαιρη».

Δείτε το μηνιαίο δελτίο Ιανουαρίου του ΣΕΒ για την οικονομία