Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει εντοπισθεί έως την Πέμπτη, όταν και αναχωρεί η τρόικα, σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας και θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη με θέματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση, τα δημοσιονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κρίσιμα θεωρούνται το θέμα των ενεργειακών και των περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Δύσκολα προαπαιτούμενα και στην τέταρτη αξιολόγηση

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, αναφέρει πως θα υπάρξουν δύσκολα προαπαιτούμενα και σε αυτό τον τέταρτο και τελευταίο γύρο, ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του Δημοσίου και της τοποθέτησης των διευθυντών και των προϊσταμένων. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τον Ιούνιο.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε τρόικα και ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι ο νέος γύρος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα γίνει την Τετάρτη, θα πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι έχει δρομολογηθεί και αυτή η απαίτηση τους και έτσι το Euro Working Group που συνεδριάζει την Πέμπτη θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 5,7 δισ.