Με τις τέσσερις συμβάσεις που υπογράφει η κυβέρνηση παραχωρούνται δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στις εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «Edison International S.p.A.» και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για το Ιόνιο Πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ο Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία πρότυπο με ενεργειακούς κολοσσούς, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συμφωνίες οι οποίες θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να γίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγής. «Η Ελλάδα πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, με τους σημαντικούς αγωγούς φυσικού αερίου, τις αντίστοιχες υποδομές, την μετατροπή σε ένα κόμβο σταθμών LNG από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Ρεβυθούσα κ.ο.κ. Σήμερα είμαστε στο σημείο η Ελλάδα, να γίνει και χώρα παραγωγής».

Καταψηφίζουν Τσιρώνης και Δημαράς

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους, έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν. Ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι η καταψήφιση των συμβάσεων δεν σημαίνει αμφισβήτηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Ο Γ. Τσιρώνης τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί λανθασμένη μελλοντικά. «Είναι λάθος αυτό που γίνεται. Τους πόρους υδρογονανθράκων θα έπρεπε να τους κρατήσουμε απόθεμα για την περίοδο που θα λιγοστέψουν τα διαθέσιμα των άλλων περιοχών, όπως της Μέσης Ανατολής». Ο Γ. Δημαράς υποστήριξε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρούμε πόρους από τις επόμενες γενιές».