Μετά τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η πρώτη φάση των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. 
 
Το πρόγραμμα των επαφών της Πέμπτης έχει ως εξής:
 
• 09:00: Αγορές προϊόντων/Αναπτυξιακή στρατηγική
• 10:00: Ανασκόπηση/κλείσιμο. 
 
Στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επανέλθουν μετά το Πάσχα, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων επαφών αναμένεται να τεθούν το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά το μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους και το είδος της εποπτείας μετά τον Αύγουστο.


Αγκάθι η θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών
 

Η θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικό θέμα στα προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης, και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των θεσμών για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα. Αυτό δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Τετάρτη.
 
Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ότι δόθηκαν στους θεσμούς στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο». Ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επί της ουσίας παρέπεμψε τη συζήτηση στον όταν ορισθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας.
 

Τα εργασιακά στο επίκεντρο
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ.Συν, κατά τις επαφές που έγιναν την Τετάρτη μεταξύ των δανειστών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν συγκαταβατικοί να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος για τον κατώτατο μισθό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδιος υπουργός Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους δανειστές πως θα προσκομίσει ένα συνολικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, τον προσεχή Απρίλιο. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών: «Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας», ανέφερε.