Μεγάλο πρόβλημα που πιέζει την κερδοφορία των τραπεζών και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες χαρακτήρισε η Ντανιέλ Νουί τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία, κάτι που θεωρεί σημαντικό. Παράλληλα, αναγνώρισε πως οι τράπεζες έχουν κάνει πρόοδο στον εν λόγω ζήτημα, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, ωστόσο υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχει μια «παγίδα» στο σχέδιο, καθώς σημείωσε πως οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο και πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Επιπροσθέτως, κάλεσε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση των στόχων τους, καθώς δήλωσε πως το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη ρυθμιστική αρχή, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να διευκολύνει. Εξήγησε μάλιστα πως το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δράση σε τομείς όπως το πτωχευτικό δίκαιο και οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις.
 
Παρά το γεγονός πως για τα πεδία αυτά έχουν περάσει πρόσφατα σχετικές νομοθεσίες, η ίδια υπογράμμισε με νόημα πως «το να περνάς νόμους είναι το πρώτο βήμα», σημειώνοντας πως και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση.
 
Σχετικά με τις τράπεζες, υπογράμμισε επίσης έχουν συγκεντρώσει κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και έχουν σταθεροποιήσει τη χρηματοδότησή τους. «Ο ELA (σ.σ..: μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος) υπήρξε για μεγάλο διάστημα το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής κρίσης. Οι τράπεζες όμως εξαρτώνται όλο και λιγότερο από αυτόν τον μηχανισμό. Το 2017 το ύψος της έκτακτης ρευστότητας μειώθηκε κάτι παραπάνω από 50%. Οι τράπεζες δεν αναζητούν πλέον χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αλλά από τις αγορές. Οι καταθέτες, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Και μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιθανώς να έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα να πραγματοποιούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες», σημείωσε η Ντ. Νουί.
 
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, η Νουί υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βάζοντας στο στόχαστρο τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», προβλέποντας πως όταν λειτουργήσει το σύστημα αυτό, οι δανειολήπτες θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην «κουλτούρα πληρωμών» που αναμένει να δημιουργήσει η απειλή του πλειστηριασμού για τον δανειολήπτη, σημειώνοντας πως «θα πάρει χρόνο να δημιουργηθεί νέα κουλτούρα αλλά είναι απαραίτητο να γίνει».
 
Ακόμη, σημείωσε πως τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες αναμένεται να δημοσιευτούν τον προσεχή Μάιο, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες ανακάμπτουν.
 
«Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα ανακάμπτουν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με έναν ασθενή που για πολύ καιρό ήταν άρρωστος, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες είναι “λίγο αδύναμες” και πρέπει να αναλάβουν δράση. Αλλά μιας και είμαστε στους Δελφούς, πρέπει να σημειώσω ότι οι χρησμοί είναι θετικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, στην γραμμή Στουρνάρα και εσχάτως Δραγασάκη, η Νουί αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «κακής τράπεζας» για τα προβληματικά δάνεια, το άφησε ανοικτό, ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, ανέφερε πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας λήγει στα τέλη Αυγούστου και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.