Επιτυχημένο περιγράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο τον κύκλο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και του κυβερνητικού επιτελείου για την τέταρτη αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το εγγύς μέλλον, χωρίς να σταματούν οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα.
 
«Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου εκπρόσωπος των δανειστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια θα συζητούνται δι΄ αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Σημειώνεται πως η επιστροφή τους αναμένεται μετά το Πάσχα.
 
Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο ίδιος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα, τον προσεχή Μάιο, αναμένεται να διαφανεί και η στάση του ΔΝΤ για την πρόωρη μείωση του αφορολόγητου ένα έτος νωρίτερα, καθώς θα αναμένει τα στοιχεία του α' τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε και το χάσμα που δημιουργούν «τεχνικές δυσκολίες» που περιλαμβάνει η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων και άλλα ζητήματα.
 
Θετικό κλίμα του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρει και δημοσίευμα του News247, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη «διαρροή» κανενός ζητήματος.
 
«Αυτή την φορά δεν υπάρχει περιθώριο να μεταφέρουμε μέτρα σε επόμενη αξιολόγηση» ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που δεν κατονομάζεται, δίνοντας το στίγμα των πραγματοποιηθέντων συζητήσεων, καθώς και εκείνων που θα ακολουθήσουν. «Τώρα θα πρέπει να κλείσουν τα πάντα» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως όλα θα  πρέπει να κλείσουν πριν τις 21 Ιουνίου, ημερομηνία-ορόσημο για συνολική συμφωνία για το χρέος και την επόμενη μέρα. 
 
Σημειώνεται πως κατά τις επαφές των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, εμφανίστηκαν θετικοί στη συζήτηση για τα εργασιακά, με το θέμα του κατώτατου μισθού να υπογραμμίζεται.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε και σήμερα «παρών» στις συζητήσεις, καθώς έσπευσε να χαιρετίσει την επιπλέον άρση των capital controls, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο twitter, πως «Από σήμερα, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν χαλαρώσει περαιτέρω στην Ελλάδα. Είναι ακόμη ένα βήμα στην πορεία για την πλήρη ομαλοποίηση», για να προσθέσει πως «τώρα πρέπει όλοι να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε μια θετική ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι».