Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο Τ. Βίζερ ζήτησε να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ισχυριζόμενος ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε ένα «δίχτυ ασφαλείας», παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την πρόταση, θεωρώντας πως ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, εκτίμησε πως τελικά θα επιβληθεί προληπτική γραμμή στήριξης, που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του μνημονίου. Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ θα είναι συνδεδεμένη με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον 200 δισ. η ζημιά του πρώτου εξαμήνου του 2015»

Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημιά τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου. Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίζερ είχε δηλώσει προ ημερών πως οι χειρισμοί του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν κοστίσει 200 δισ. Το DIEM25  είχε απαντήσει στον Βίζερ, κάνοντας λόγο για μένος των ευρωπαίων αξιωματούχων και συνεχή προσπάθεια σπίλωσης του Γ. Βαρουφάκη.

«Ο Τόμας Βίζερ δεν χάνει ευκαιρία να κάνει αναφορές στον Γιάνη Βαρουφάκη και στην περίοδο που διαπραγματευόταν στην αρένα του Eurogroup. Αυτή τη φορά μας είπε πως η διαπραγμάτευση κόστισε τα διπλά από τα 100δισ. που είχαν υπολογίσει άλλοι “ειδήμονες”. Ανεβαίνει το ποσό, αχνοφαίνεται κι ο JFK στο βάθος.

Παρ’όλ’αυτά τα φαιδρά, είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η επιμονή στη σπίλωση του Βαρουφάκη (που καταντά κανονική εμμονική πλειοδοσία σπιλώματος). Παρόμοια κρούσματα είχαμε κι από τον Μοσκοβισί, τον Ντάισελμπλουμ, τον Σόιμπλε στην τελευταία του συνέντευξη ως ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. Ταυτόχρονα οι ίδιοι εξαίρουν τον τωρινό Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το πόσο συνεργάσιμος είναι κι επιτυχημένος στην εφαρμογή του προγράμματος, του τρίτου μνημονίου δηλαδή. Μάλλον κάπου εκεί έγκειται ο φόβος, το μένος και η επιμονή σπίλωσης του συνιδρυτή του κινήματός μας Γιάνη Βαρουφάκη: δεν ήταν συνεργάσιμος στις ανορθολογικές επιταγές της τρόικας».