Συγκεκριμένα, ο Κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα αν συνεχίσει την πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει οι δανειστές, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, υπογράμμισε πως η συνέχιση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δανειστές δεν ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα από την Αθήνα, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχτεί υποδεέστερη του αναμενομένου.

Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ξεπεράσει τον πολύ μεγάλο κίνδυνο υποβιβασμού αλλά έχει δρόμο ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ενώ επανέλαβε πως το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει εγγύηση για την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά είναι ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη στο μέσον του πίνακα. Θέλει πολλή προσπάθεια ακόμη για να φτάσει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι λογικό για την Ευρώπη να υπάρχει ένα μηχανισμούς επιτήρησης για τη επόμενη ημέρα, ώστε να υπάρχει εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, πρέπει πολύ απλά να το κάνουν».

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει προληπτική γρανμμή στήριξης για την Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας». Εκτίμησε ότι αυτό τελικά θα συμβεί, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης που έχει επισημάνει ότι η προληπτική γραμμή στήριξης θα ισοδυναμούσε με νέο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών άναψε το πράσινο φως από το Euroworking Group, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Οι δάνειστές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το τρέξιμο της διοαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο. Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες». 

Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να έλαβε το πράσινο φως στο EuroWorking Group της Παρασκευής, ωστόσο η εκταμίευσή της δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το δεύτερο μισό του Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Ενημερώθηκα ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) στις 2 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της τρίτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος ESM» αναφέρει ο Μάριο Σεντένο σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr.