Στην επιστολή ο Ε. Βενιζέλος υποβάλλει ένσταση απαράδεκτου καθώς, όπως αναφέρει «δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες». Καλεί δε την Επιτροπή «να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά».
 
Επίσης καταθέτει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων. «Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες» τονίζει ο Ευ. Βενιζέλος.
 
Αναλυτικότερα, η επιστολή: 
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, καθώς επιλαμβάνεστε των καθηκόντων σας, θεωρώ αναγκαίο να θέσω υπόψη σας τα εξής:
 
Α. Παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής – Ένσταση απαράδεκτου.
 
Σύμφωνα με το εδάφιο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 154 Κανονισμού της Βουλής «Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες. Προσδιορισμός με σαφήνεια και βεβαίως εξατομίκευση πράξης ή παράλειψης είναι η καταγραφή των πραγματικών περιστατικών που εάν υποτεθούν αληθή πληρούν τη νομοτυπική υπόσταση διάταξης ποινικού νόμου.
 
Ως προς το πρόσωπό μου στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης. Στο πραγματολογικό μέρος της πρότασης δεν περιλαμβάνεται ούτε καν ενδεικτική αναφορά στο όνομά μου. Πολύ περισσότερο δεν μου αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής. Ούτε βεβαίως στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας περιλαμβάνεται, ούτε θα μπορούσε κατά το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. να περιλαμβάνεται, παρόμοιος προσδιορισμός. Ούτε είναι προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων η μνεία διατάξεων του ΠΚ που φέρονται να έχουν παραβιασθεί. Ο προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων συνιστά την πρώτη έκφανση της υπαγωγής πραγματικών περιστατικών στον φερόμενο ως παραβιασθέντα κανόνα δικαίου.
 
Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη.
 
Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής.
 
Β. Εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την υπό Α ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου:
 
1. Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων – Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων.
 
Θέτω υπόψη της Επιτροπής σας ότι με την από 26 Φεβρουαρίου 2018 αναφορά μου προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω και ενσωματώνω στην παρούσα (Σχετικό 1), ανέπτυξα τους λόγους για τους οποίους είναι απολύτως άκυρη τόσο η υπαγωγή των ανώνυμων μαρτύρων της διαβιβασθείσας δικογραφίας στο καθεστώς προστασίας της παραγράφου 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001, όπως ισχύει, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 1 του άρθρου 45Β του ΚΠΔ με την 3/2018 διάταξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του ανωτέρω Αντεισαγγελέα του ΑΠ.
 
Αρμόδια να κρίνει το ζήτημα είναι πλέον, ως ο Εισαγγελέας της υπόθεσης, η Επιτροπή σας από την οποία ζητώ, για τους λόγους που αναπτύσσω στην παραπάνω αναφορά μου, την οποία καταθέτω και ενώπιον της Επιτροπή σας, να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα της φάσης της προδικασίας που συντελέσθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και ιδίως την απόλυτη ακυρότητα των μαρτυρικών καταθέσεων χωρίς αναφορά του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας των μαρτύρων. Κατά μείζονα δε λόγο να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα του εκ των υστέρων χαρακτηρισμού τους ως «δημοσίου συμφέροντος» από αναρμόδια όργανα.
 
Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες.
 
Παρέλκει να σημειώσω ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει αμέσως από τις Εισαγγελικές Αρχές, προς στοιχειώδη συμπλήρωση της δικογραφίας, τις διατάξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις οποίες υπήχθησαν οι μάρτυρες στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001 και την εκ των υστέρων εκδοθείσα διάταξη υπ’ αριθμόν 3/2018 της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών καθώς και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέα του ΑΠ για την υπαγωγή των ίδιων μαρτύρων στο άρθρο 45 Β παρ. 1 ΚΠΔ.
 
2. Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.
 
Επικουρικώς ζητώ από την Επιτροπή σας, εάν θεωρήσει κατά πλειοψηφία ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, να επιληφθεί εξαρχής της προδικασίας και να καλέσει προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας, τους τρεις φερόμενους ως προστατευόμενους μάρτυρες η ανώνυμη εξέταση των οποίων πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και ως ανώνυμη είναι, ούτως ή άλλως, αποδεικτικά ανίσχυρη ( άρθρο 9 παρ.5 ν. 2928/2001, όπως ισχύει).
 
3. Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.
 
Στα μέσα ενημέρωσης ( ενδεικτικά Η Καθημερινή, ηλεκτρονική έκδοση 1.3.2018, Το Βήμα online 1.3.2018, iefimerida 1.3.2018) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και φερόμενος στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ως αυτουργός όλων των παράνομων πράξεων, κάλεσε με εξώδικο δήλωσή του (που δημοσιεύθηκε αυτούσια) την εταιρεία στην οποία εργαζόταν να αποσαφηνίσει ότι δεν είχε αρμοδιότητα και εξουσία διαχείρισης οποιουδήποτε εταιρικού λογαριασμού. Επισυνάπτονται τα σχετικά δημοσιεύματα ( Σχετικό 2). Είναι προφανώς αναγκαίο αμέσως μετά τους τρεις μάρτυρες να κληθούν προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπή σας ο Κωνσταντίνος Φρουζής και οι διοικήσεις της Novartis.
 
4. Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.
 
Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 26ης Φεβρουαρίου 2018, σελ. 11, δημοσιεύθηκε η συνημμένη ( Σχετικό 3 ) δημόσια πρόσκληση της εταιρίας Novartis που γνωστοποιεί ότι με άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτίθεται να διαβιβάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όπως είναι προφανές και όπως επισήμανε με ανακοίνωσης της και η ΑΠΔΠΧ, τα δεδομένα αυτά πρέπει να ζητηθεί να υποβληθούν αμέσως στην Επιτροπή σας.
 
5. Γνωστοποίηση υποβολής έγκλησης και μήνυσης.
 
Όπως ενημέρωσα και την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, στις 20 Φεβρουαρίου 2018 υπέβαλα προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την Α.Β.Μ. Γ 2018/419 έγκληση και μήνυση κατά του μάρτυρα του φερόμενου με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης και κατά των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis. Επισυνάπτω αντίγραφο προς ενημέρωση των μελών της Επιτροπής ( Σχετικό 4).
 
Γ. Αίτημα αυτοπρόσωπης εμφάνισης.
 
Τέλος, ζητώ από την Επιτροπή σας να αναπτύξω ενώπιον της, αυτοπροσώπως και προφορικώς, τις ενστάσεις που προβάλλω.
 
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2018
 
Ευάγγελος Βενιζέλος».