Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ε», ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η ελληνική πρεσβεία θα πρέπει να μετακινηθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ.

«Ο Τραμπ πήρε την απόφαση να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα. Είναι μια κίνηση που πυροδότησε μεγάλη συζήτηση και στις ΗΠΑ και αλλού, αν πρέπει ή όχι. Η ΝΔ δεν έχει πάρει κάποια θέση πάνω στο θέμα αυτό, εγώ επειδή το σκεφτόμουν αρκετό καιρό και έχω μια συγκεκριμένη άποψη, την οποία ανέπτυξα την επιχειρηματολογία μου ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Ελλάδα την απόφαση του Προέδρου Τραμπ, δηλαδή θα έπρεπε και η Ελλάδα να μετακινήσει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ»

Αναφερόμενος στους λόγους που πρέπει να μετακινηθεί η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ο Μ. Βορίδης δήλωσε πως θα πρέπει να στηριχθ3εί το Ισραήλ, καθώς είναι κράτος που αποτελεί πυλώνα της δυτικής δημοκρατίας στην περιοχή. Επισήμανε ότι η παρουσία του Πατριαρχείου και ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελούν επιπλέον λόγους.

«Κατά την άποψη μου αυτή είναι μια ξεκάθαρα υποστηρικτική στάση προς το Ισραήλ, που είναι πυλώνας της δυτικής δημοκρατίας στην περιοχή και περιβάλλεται από κράτη που πολλές φορές δρουν εχθρικά προς την παγκόσμια ειρήνη. Έχει δεχθεί πάμπολλες τρομοκρατικές επιθέσεις και είναι σημαντικό να στηριχτεί. Υπάρχει και ένας ειδικός λόγος ότι το Πατριαρχείο είναι εκεί, Έλληνες ιερείς και μοναχοί αλλά και ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι εκεί, άρα έχουμε κάθε λόγο η πρεσβεία μας να έχει εγγύτητα».

«Επικίνδυνες οι θέσεις της Παλαιστίνης» 

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Μ. Βορίδης είχε επισημάνει την Δευτέρα πως «η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι σωστή και δίκαιη». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού Κόσμου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας».

Επιτέθηκε στην Παλαιστίνη, υποστηρίζοντας πως έχουν επικίνδυνες και μαξιμαλιστικές θέσεις και δεν δείχνουν πρόθεση να διαπραγματευτούν σοβαρά με το Ισραήλ. «Η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί σοβαρά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Οι θέσεις των Παλαιστινίων είναι μαξιμαλιστικές και επικίνδυνες, αφού προτείνουν στην πραγματικότητα την ισλαμοποίηση της πόλης. Παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, έχουν επανειλημμένως εξαπολύσει απειλές εναντίον του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ. Οι ισλαμιστές οραματίζονται μια Ιερουσαλήμ χωρίς εκκλησίες και συναγωγές. Από την άλλη, η ισραηλινή Κνεσέτ έχει αναγνωρίσει από το 1980 τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και έχει δεσμευθεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πιστών στους χώρους λατρείας (βασικός νόμος 5740)».

Ισχυρίστηκε ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους διασφαλίζει την παρουσία και τα δικαιώματα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφερθεί η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

«Τέλος, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα έχει θετικές συνέπειες για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή. Η διατήρηση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού και προσκυνηματικού καθεστώτος των Πανάγιων Προσκυνημάτων είναι ένα ζήτημα πρωταρχικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Η ισραηλινή κυβέρνηση το γνωρίζει καλά αυτό και έχει αναγνωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο τα δικαιώματα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης, έχει στηρίξει έμπρακτα τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, παρά την προσπάθεια ορισμένων Παλαιστινίων ηγετών να απομονώσουν τον ελληνόφωνο κλήρο από το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους διασφαλίζει την παρουσία και τα δικαιώματα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να την ακολουθήσουμε».


«Φρίκη το να προσπαθεί να ξεπλύνει ένας ακροδεξιός τον αντισημιτισμό»

Ο συν – επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency, Σάμπυ Μιωνής, απάντησε στον Μ. Βορίδη, μέσω άρθρου του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Υπογραμμίζει ότι νιώθει φρίκη «όταν ένας ακροδεξιός πολιτικός προσπαθεί να ξεπλύνει τον αντισημιτισμό του αρθρογραφώντας υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ».

Επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμα για τον πιο να αγαθό να πιστέψει ότι «ξαφνικά ο Μάκης Βορίδης, με το γνωστό ρατσιστικό βιογραφικό και τις νεοναζιστικές σχέσεις, έχει την ακατανίκητη επιθυμία αλλά και τον χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ!».

Παράλληλα, κάνει αναφορά στο παρελθόν του βουλευτή της ΝΔ. «Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι ως μαθητής ο Βορίδης κυκλοφορούσε με το “Ο Αγών Μου” του Χίτλερ, ότι ίδρυσε τη νεοναζιστική, αντισημιτική οργάνωση “Ελεύθεροι Μαθητές”, ότι ως φοιτητής ίδρυσε τη φασιστική οργάνωση “Φοιτητική Εναλλακτική”, το ότι διαδέχθηκε τον Μιχαλολιάκο ως γραμματέας της Νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ, ότι με μέντορα και καθοδηγητή τον Λεπέν ίδρυσε το ρατσιστικό κόμμα Ελληνικό Μέτωπο που είχε για σλόγκαν το ρατσιστικό “κόκκινη κάρτα στους μετανάστες”, το ότι στις εθνικές εκλογές του 2000 ένωσε το κόμμα του με αυτό του αυτοαποκαλούμενου νεοναζί και αντισημίτη Κώστα Πλεύρη και ότι μπήκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο με το αντισημιτικό κόμμα του Καρατζαφέρη, ο οποίος υποστήριζε ότι “τα χέρια του Εβραίου μυρίζουν αίμα” και ότι στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου δεν σκοτώθηκε κανένας Εβραίος γιατί όλοι τους είχαν ειδοποιηθεί να μην πάνε στη δουλειά τους».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο