Στις 2 Μαρτίου ο Τράμπ ανακοίνωσε πως θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις διεθνώς. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, παρά το γεγονός πως μόνο το 2% των εισαγωγών στις ΗΠΑ προέρχονται από την ασιατική χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό τόνισε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, ο Τραμπ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση του για επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στις ΗΠΑ και απείλησε να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στην εισαγωγή αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

«Το έκαναν σχεδόν πρακτικά αδύνατο να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με εκείνους και εντούτοις εκείνοι στέλνουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ» επεσήμανε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας συμπεριφέρθηκε σωστά. Πρόκειται για μια εμπορική κατάσταση πολύ, πολύ άδικη. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά εάν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, τότε εμείς θα επιβάλουμε δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητά τους. Και πιστέψτε με δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη».

Ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου της Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), Μπέρνχαρτ Μάτες, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος. «Η επιβολή δασμών δεν μπορεί να είναι η λύση. Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της deutsche welle, ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης της Αυτοκίνησης στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ, Στέφαν Μπράτσελ, δήλωσε ότι η επιβολή αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών «θα ήταν καταστροφή για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματος του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Όριν Χατς, δήλωσε η απόφαση Τραμπ θα γυρίσει εις βάρος των ΗΠΑ. «Στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Αμερικανοί βιομήχανοι, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα, πληρώνοντας πιο ακριβά τον χάλυβα, αλλά και τα προϊόντα του».


Έτοιμη να απαντήσει η ΕΕ

Μετά από την απειλή Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τρόπους να απαντήσει. Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις 2 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε δηλώσει ότι «δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν ανέφερε πως «σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας , Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Τραμπ.

Η ΕΕ περνάει στην αντεπίθεση εντείνοντας τις πολιτικές της πιέσεις με την κατάρτιση λίστας με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί και εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς 25% σε μία σειρά καταναλωτικών, αγροτικών και χαλυβουργικών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η λίστα με στοχευμένα αμερικανικά προϊόντα -στην οποία περιλαμβάνονται ενδύματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες, τζιν και ουίσκι μπέρμπον- στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στην Ουάσιγκτον για το οικονομικό κόστος που θα έχει μία τέτοια κίνηση. 

Προσπαθεί να ρίξει τους τόνους το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «το διεθνές εμπόριο είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας» και γι΄αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, ο οποίος δεν θα έχει νικητή.

«Ο μακρο-οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ σοβαρός, όχι μόνο εάν λάβουν οι ΗΠΑ δράση, αλλά ειδικά εάν χώρες απαντήσουν με αντίποιν. Σε έναν εμπορικό πόλεμο είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς χαμένους και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πράγματι κάποιες χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Κίνα είναι ένα παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο», ανέφερε η Λαγκάρντ και εκτίμησε ότι Ευρώπη και Καναδάς θα δώσουν την πιο ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ αν οι Τραμπ δεν υποχωρήσει.

Παραιτήθηκε ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNBC, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον, που ανέλαβε  επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ από την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ και θεωρείται στενός του σύμβουλος. Ο Κον αποχώρησε λόγω της απόφασης του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως η επιβολή των δασμών δεν είναι προς όφελος της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Κον για την αφοσίωση του και ανέφερε μέσω ανάρτησης στο twitter ότι σύντομα θα αντικατασταθεί καθώς υπάρχουν «πολλοί ενδιαφερόμενοι για την θέση».


Ο Κον υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δούλεψε για το συμφέρον του αμερικανικού λαού. «Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τη χώρα μου και έθεσα σε εφαρμογή οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης προς όφελος του αμερικανικού λαού, ειδικά με την έγκριση της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Είμαι ευγνώμων προς τον πρόεδρο που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και εύχομαι στον ίδιο και στην κυβέρνηση κάθε επιτυχία στο μέλλον».