Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες βελτιώσεις στις εργασιακές συνθήκες «όπως η ύπαρξη σκαμπό και η καταγραφή υπερωριών σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο «ακόμα λαμβάνουμε καταγγελίες για διευθυντές που δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους τη χρήση των σκαμπό, όπως ορίζει ο νόμος. Ακόμα χειρότερα, έχει γίνει πλέον γνωστό στους συναδέλφους μας, ότι η χρήση των καμερών γίνεται σε μια σειρά από καταστήματα για την επίβλεψη της εργασίας μας, συνθέτοντας πρακτικές μεγάλου αδερφού, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος. Επίσης η εταιρεία επιμένει να παρακρατεί ταμειακά ελλείμματα από τους συναδέλφους ταμίες, κάτι το οποίο είναι παράνομο.»

Προσθέτουν στη συνέχεια ότι «οι συνθήκες εργασίας μας δεν είναι αξιοζήλευτες. Τα σπαστά ωράρια μάς έχουν τσακίσει. Ο μισθός μας δεν επαρκεί για τις βασικές μας ανάγκες. Οι περικοπές αυξανόμενες, ακόμα και εις βάρος της υγείας μας. Από το καρότο κουπόνια -μπόνους- σαντουιτσάκια (τα τελευταία μια φορά τον μήνα) έμεινε το μαστίγιο, οι απολύσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όσο θα ξεζουμίζει αυθαίρετα η εργοδοσία το υπαλληλικό προσωπικό, άλλο τόσο θα καταφεύγει σε παρακολούθηση εργαζόμενων.»

Ενώ επίσης, κάνουν αναφορά στη «νίκη και η αποζημίωση των συναδέλφων μας στα Public Καλαμάτας και Πάτρας μάς θυμίζουν ακριβώς αυτό.». Τις υποθέσεις είχε αναδείξει το TPP με αναλυτικά ρεπορτάζ (εδώ και εδώ)

Οι εργαζόμενοι των Public ζητούν:

  • Άμεσες αυξήσεις στους μισθούς μας και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
  • Νέες προσλήψεις και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν και όσων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Προσλήψεις και αυξήσεις στα Public τώρα!

Η εργοδοσία των Public, στις αρχές του έτους, μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, προχώρησε σε απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου κάποιων εργαζόμενων στο δίκτυο των καταστημάτων στην Αθήνα, στην επαρχία αλλά και στα κεντρικά γραφεία. Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία υλοποιεί πλήρως κάθε μνημονιακό νόμο που είναι εις βάρος των εργαζόμενών της.

Στην πραγματικότητα αξιοποιεί την κατώτερη μισθολογική κλίμακα, αντιμετωπίζοντας τους πάντες ως αναλώσιμους, στο βωμό των αυξανόμενων κερδών της ραγδαίας ανάπτυξης των καταστημάτων (53 καταστήματα).

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη θέση της εταιρείας. Τη βιώνουμε καθημερινά, με τις περικοπές θέσεων εργασίας και τον περιορισμό βαρδιών, όπως για παράδειγμα στα συνεργεία καθαρισμού. Τη διατύπωσαν μάλιστα ξεκάθαρα στις συναντήσεις με το σύλλογό μας. «Οι μισθοί μας είναι επαρκείς και οι συνθήκες εργασίας μας αξιοζήλευτες, σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες εταιρίες». Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία επιμένει ότι κάνει τα πάντα στα πλαίσια του νόμου.

Είναι έτσι όμως;

Οι ελάχιστες βελτιώσεις που με τα χρόνια έχουν υλοποιηθεί στα Public, όπως η ύπαρξη σκαμπό και η καταγραφή υπερωριών σε όλα τα καταστήματα, έγιναν κάτω από την πίεση και τον αγώνα του συλλόγου μας. Ωστόσο, ακόμα λαμβάνουμε καταγγελίες για διευθυντές που δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους τη χρήση των σκαμπό, όπως ορίζει ο νόμος. Ακόμα χειρότερα, έχει γίνει πλέον γνωστό στους συναδέλφους μας, ότι η χρήση των καμερών γίνεται σε μια σειρά από καταστήματα για την επίβλεψη της εργασίας μας, συνθέτοντας πρακτικές μεγάλου αδερφού, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος. Επίσης η εταιρεία επιμένει να παρακρατεί ταμειακά ελλείμματα από τους συναδέλφους ταμίες, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Οι συνθήκες εργασίας μας δεν είναι αξιοζήλευτες. Τα σπαστά ωράρια μάς έχουν τσακίσει. Ο μισθός μας δεν επαρκεί για τις βασικές μας ανάγκες. Οι περικοπές αυξανόμενες, ακόμα και εις βάρος της υγείας μας. Από το καρότο κουπόνια -μπόνους- σαντουιτσάκια (τα τελευταία μια φορά τον μήνα) έμεινε το μαστίγιο, οι απολύσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όσο θα ξεζουμίζει αυθαίρετα η εργοδοσία το υπαλληλικό προσωπικό, άλλο τόσο θα καταφεύγει σε παρακολούθηση εργαζόμενων.

Όλοι οι συνάδελφοι στα Public, επιλέγουμε να οργανωθούμε στο σύλλογό μας. Ξέρουμε τη δύναμη που έχουμε όταν συσπειρωνόμαστε. Η νίκη και η αποζημίωση των συναδέλφων μας στα Public Καλαμάτας και Πάτρας μάς θυμίζουν ακριβώς αυτό.

Απαιτούμε:

Άμεσες αυξήσεις στους μισθούς μας και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Νέες προσλήψεις και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν και όσων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις.
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επικοινωνία και να οργανωθούν στο Σύλλογο.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, την Κυριακή 11 Μάρτη 2018, στις 11πμ, στα γραφεία μας (Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα).

Συνέλευση Εργαζομένων Public | [email protected]
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής 210-3820537 & 6980182255 | [email protected] | bookworker.wordpress.com