Αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα πήγε «αρκετά καλά» και υποστήριξε πως είναι «δύσκολο αλλά εφικτό» για την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα 88 προαπαιτούμενα που επιβάλλονται στην τέταρτη αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση των δανειστών για την κυβερνητική απόφαση που έβαλε μπροστά τη μηχανή για την υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σχετικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων υποστήριξε πως είναι τυπικό θέμα και αναμένεται μόνο η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ η δεύτερη υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι  η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.


Νέα μετάθεση παίρνει η συζήτηση για το χρέος

Αναφερόμενος στην υπόθεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συνομιλίες για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ξεκαθάρισε πως αποφάσεις επί αυτού θα συζητηθούν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου. Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για παράταση του ελληνικού μνημονίου.


Επιμένει για μεταρρυθμίσεις και χρέος το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επανέλαβε την πάγια θέση του για συνέχιση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο μνημόνιο, ακόμα και λίγο πριν τη λήξη του.

«Εστιάζουμε στην τήρηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Έχοντας, όμως, πει αυτό, η ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί όχι μόνο το βασικό συστατικό για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής, αλλά και το θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο εξαγοράς από τον ESM των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο συμφωνεί επί της αρχής με κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απομειώσει το χρέος μιας χώρας.

«Θα έλεγα γενικά για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο».