Ο Αμερικανός ηγέτης ήδη από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία είχε υιοθετήσει μια επιθετική στάση απέναντι στον βορειοκορεάτη ηγέτη, ωστόσο μετά από ένα διάστημα συνεχούς αντιπαλότητας  αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί του.
 
Μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η τοποθεσία και η ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης, ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου.
 
Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «μεγάλη πρόοδο» τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

 

Ν. Κορέα: Ιστορικό ορόσημο η συνάντηση
 

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε σε ανακοίνωση του την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως «ιστορικό ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο».
 
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως αφού «γίνει η συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Κιμ μετά τη διακορεατική σύνοδο, η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα μπει στον σωστό δρόμο».
 
Τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πήραν μια «δύσκολη» απόφαση, ο Μουν τόνισε ότι η ηγεσία που επέδειξε ιδίως ο Τραμπ θα εκτιμηθεί όχι μόνο από τους Κορεάτες, αλλά και «από τους λαούς όλου του κόσμου».
 

Σταθερή η στάση της Ιαπωνίας


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε ικανοποίηση του για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Άμπε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο» υπογράμμισε.