«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι (η απόφαση των ΗΠΑ) δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.
 
Πεπεισμένοι πως θα πρέπει να εξαιρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν τα κράτη μέλη της, την ώρα που για κάθε ενδεχόμενο εξετάζουν μία σειρά από επιτυχημένα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα μπορούσε η Ένωση να επιβάλλει τα δικά της μέτρα. Μεταξύ αυτών, όπως μεταδίδει το Associated Press, το ουίσκι μπέρμπον, το φυστικοβούτυρο και ο χυμός πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ.
 
Η Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν δήλωσε πως οι Βρυξέλλες «δεν προετοιμάζονται για μάχη», αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμες να προστατεύσουν τη βιομηχανία τους. Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα, η ίδια Επίτροπος είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως με την απόφαση για επιβολή δασμών που θα ισχύουν και για την Ευρώπη, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
«Η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, επομένως αναμένουμε να εξαιρεθούμε», τόνισε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως «ο διάλογος είναι πάντα η βασική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως η ΕΕ συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για την υπερπροσφορά χάλυβα στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά προειδοποίησε πως «αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης» της κατάστασης.
 
Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να υπογράψει τελικά τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο χτύπησε συναγερμό διεθνώς, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επιδότηση της παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου ως «μια επίθεση» στη χώρα των ΗΠΑ.
 
«Σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος να συμπεριληφθεί η Ευρώπη, επειδή είμαστε φίλοι, είμαστε σύμμαχοι, εργαζόμαστε μαζί, δεν θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» σχολίασε σχετικά η Επίτροπος Μάλμστρομ.
 
Κατά την υπογραφή της απόφασης, ο Ντ. Τραμπ κάλεσε τις εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους στις ΗΠΑ, επιμένοντας πως η εγχώρια παραγωγή αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters. «Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ» είπε στεκάμενος δίπλα στους εργάτες αλουμινίου και χάλυβα.
 
Το σχέδιο για την επιβολή δασμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 15 ημέρες, ενώ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων καθώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντ. Τραμπ.
 

Προς αντίμετρα το Πεκίνο

 
Την έντονη αντίθεση της στην επιβολή δασμών εξέφρασε η Κίνα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των ΗΠΑ «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.
 
«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» υπογραμμίζεται.
 
H παραγωγή της Κίνας, αν και κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών. Τα ποσοστά της χώρας είναι μικρότερα και από την παραγωγή από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστά 2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα και 9,7% του αλουμινίου.
 
Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.
 

Προσωρινά εκτός ο Καναδάς και το Μεξικό

 
Την ίδια ώρα, Καναδάς και Μεξικό απολαμβάνουν την εξαίρεση από την απόφαση του Ντ. Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ωστόσο υπογραμμίζεται πως η απόφαση του προέδρου θα συνεχίσει να επικρέμεται επάνω από τους δύο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
 
Συγκεκριμένα, όπως διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος, η εξαίρεση θα ισχύσει τουλάχιστον για τις επόμενες 30 ημέρες, ενώ φέρεται αποφασισμένος να κρίνει εκ νέου τη στάση του απέναντι στους δύο σε συνδυασμό με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε άλλωστε ανακούφιση σε χώρες οι οποίες φέρονται στις ΗΠΑ «δίκαια στις εμπορικές συναλλαγές», μια κίνηση που μεταφράζεται ως πίεση προς τον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για τη NAFTA.
 
Σημειώνεται πως ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, ωστόσο δεσμεύτηκε να πιέσει την Ουάσινγκτον ώστε να εξαφανιστούν τελείως η απειλές για επιβολή δασμών.