Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», παρατηρείται περιβάλλον γενικευμένης σύγκρουσης στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis. Το ΚΚΕ αποχώρησε την Παρασκευή από την Επιτροπή στη μόλις δεύτερη συνεδρίαση της υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση για έρευνα επί της ουσίας , ενώ τον δρόμο του σκέφτονται να ακολουθήσουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Δεν νομιμοποιούμε εκφυλιστικές διαδικασίες»

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, στηριζόμενη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιμένει να συζητά το ζήτημα της αρμοδιότητας, ή μη, της επιτροπής για εξέταση κατηγοριών που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι κατηγορίες χωρίς εμπόδια και δικαιολογίες, ενώ αναφέρουν ότι θα επιστρέψουν στην Επιτροπή μόνο αν επιτραπεί η πλήρης εξέταση των στοιχείων και εξέταση όλων των μαρτύρων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμο τους.

«To KKE από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι με τη στάση του δεν θα νομιμοποιούσε παιχνίδια για τη συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής. Η παρελκυστική τακτική, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Είχαμε τονίσει ότι η προκαταρκτική επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, αλλά μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμη και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί, με τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση, χωρίς εμπόδια, χωρίς καμία δικαιολογία. Δυστυχώς, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούν το ζήτημα της αρμοδιότητας, ή μη, της επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτή την παρελκυστική προσπάθεια βρίσκουν, δυστυχώς, στήριξη και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της επιτροπής.

Εμείς αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της επιτροπής. Εφόσον επανεξετάσει τη στάση της και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων ακόμη και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε, ενδεχομένως τη στάση μας».


Σκέψεις για αποχώρηση από ΝΔ και ΔΗΣΥ

Βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν πως υπάρχει σκέψη αποχώρησης του κόμματος από την Επιτροπή. Κατηγόρησαν την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να προηγηθούν των μαρτύρων, διότι αντιστρέφεται η δικονομία αν δεν προηγηθούν οι «κατήγοροι» τους. Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, που επανέλαβε τη θέση του κόμματος του «να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Φρουζης, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία». ΝΔ και ΔΗΣΥ υποστηρίζουν ότι η απόφαση τους συνδέεται άμεσα με τον αν θα κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πριν τους οκτώ πρώην υπουργούς και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Την Τρίτη καταθέτει ο Βενιζέλος

O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Novartis ως τη μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης, θα κληθεί την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να καταθέσει στην Επιτροπή. 

Ο Βενιζέλος έχει ζητήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην πρώτη του επιστολή προς την ειδική επιτροπή, την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά και σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωνε, θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής.

Αυτό, γιατί, όπως υποστήριζε, η σύστασή της δεν έχει γίνει σύμφωνα με τον νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής πως σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.