«Μίλησα με τον Aυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας» ανήρτησε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χτες οι ΗΠΑ επικύρωσαν την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το σχέδιο τις «δίκαιες χώρες», τον Καναδά και το Μεξικό. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την ΕΕ αλλά και από την Κίνα.
 
Οι τρεις χώρες επαναδιαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου NAFTA.
 
Το σχέδιο για την επιβολή δασμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 15 ημέρες, ενώ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων καθώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντ. Τραμπ.
 
Επισημοποιώντας πάντως την επιβολή των νέων δασμών την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση με κάθε χώρα που επιθυμεί να αποφύγει το μέτρο χωριστά.