Η Α. Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία και η ΕΕ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που ο Τραμπ επιβάλει δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.  «Αν η μονομερής δράση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να σκεφτούμε για το πώς να απαντήσουμε με ανάλογο τρόπο. Πρώτα βέβαια εστιάζουμε στις συνομιλίες και θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει μέσω twitter ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του με αξιωματούχους της ΕΕ για να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απόφαση που έλαβε να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα. Υποστήριξε πως θα πρέπει να εξαλειφτούν οι δασμοί που επιβάλει η Ένωση σε αμερικανικά προϊόντα.

«Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των μεγάλων Δασμών και Φραγμών που χρησιμοποιούν εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες και τους κατασκευαστές μας».


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρίβιο, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν κάποιες αποσαφηνίσεις σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται “καμία τέτοια συνάντηση” μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου αλλά εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα». για το θέμα αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των δασμών που προωθούν οι ΗΠΑ επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και θα ετοιμάσουν αντίποινα, που δεν θα αντίκεινται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Αν λέει πως ο λόγος για αυτά τα μέτρα είναι η ασφάλεια, τότε εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβάλει αυτούς τους δασμούς σε εμάς. Πώς ο ευρωπαϊκός χάλυβας είναι απειλή για τις ΗΠΑ;», διερωτήθηκε ο Τίμερμανς.

Έως και 470 δισεκατομμύρια μπορεί να στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg Economics, ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων διαστάσεων θα μπορούσε να στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία 470 δισ. δολάρια. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προοπτική ενός πολέμου δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν πως θέλουν να τον αποφύγουν.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Bloomberg  οι οικονομολόγοι Τζέιμι Μόρι και Τομ Όρλικ, σε ένα σενάριο, στο οποίο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και ο υπόλοιπος κόσμος απαντά με αντίποινα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το 2020. Κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και επισημαίνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αφήσει την αμερικανική οικονομία κατά 0,9% μικρότερη έως το 2020.

Εξαιρούνται Καναδάς, Μεξικό και Αυστραλία

Ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν εξαιρεθεί μέχρι στιγμής από την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, με την Ουάσιγκτον να τονίζει ότι θα δείξει «ευελιξία και προς άλλους φίλους και εταίρους». Ο Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ και υποστήριξε ότι δεν θα της επιβληθούν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Μίλησα με τον Aυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.